Επίσκεψη του 3ου ΓΕΛ Βέροιας στην Τουρκία με το πρόγραμμα Erasmus+: "Get into action with STEM"
Γράφτηκε από τον/την Νίκος Γ. ΧατζηλάμπρουΣτις 6/10/2024, έγινε μετακίνηση 3 εκπαιδευτικών (Τερζάκης Βασίλειος, Καβαργύρης Λάζαρος και Αβραμίδου Πελαγία) και 3 μαθητών (Τόπης Γεώργιος, Κελεπούρης Αντώνιος και Σαπτσόγλου Θεόδωρος) στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ του σχολείου μας με τίτλο: “GET INTO ACTION WITH STEAM” στα Μουγλά της ΝΔ Τουρκίας. Μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν από Βέροια στις 6/10/2024, ημέρα Κυριακή και επέστρεψαν στις 13/10/2024, ημέρα Κυριακή. Η μετακίνησή τους προς και από Τουρκία έγινε αεροπορικώς.
Από τις 6/10/2024 έως τις 11/10/2024 οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικοτροφείο του Σχολείου, στα Μουγλά, μαζί με άλλους 4 μαθητές από την Πολωνία. Στις 5 μέρες της διαμονής μας στην πόλη, οι μαθητές παρουσίασαν στο σχολείο, εργασίες σχετικές με εναλλακτικές μορφές ενέργειας στη χώρα τους και παρακολούθησαν και τις εργασίες των άλλων μαθητών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Επίσης επισκέφτηκαν ένα κέντρο νεότητας στα Μουγλά (αντίστοιχου του δικού μας ΙΕΚ) όπου ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του κέντρου για τις ειδικότητες που διδάσκονταν σε αυτό και γνώρισαν και φοιτητές, από άλλες χώρες, που βρίσκονταν εκεί από προγράμματα Erasmus. Επιπλέον επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο της Πόλης όπου δύο καθηγητές, τους ξενάγησαν στο Πανεπιστήμιο και τους έδειξαν τον σχεδιασμό, σε υπολογιστή, μιας ανεμογεννήτριας και την εκτύπωσή της σε 3D εκτυπωτή.
Μάλιστα πριν την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο ο ένας από τους δύο καθηγητές ήρθε στο Σχολείο φιλοξενίας όπου βοήθησε τα παιδιά στην αίθουσα πληροφορικής, να σχεδιάσουν τη δική τους ανεμογεννήτρια και να ελέγξουν τη σταθερότητά της. Επίσης επισκέφτηκαν ένα ενεργειακό πάρκο με ηλιακά πάνελ στην πόλη Γιαταγάν, ένα Δέλτα ποταμού, στην πόλη Αkakya, απέναντι από την Κω, την αρχαία Στρατονίκεια και έναν Δασικό Εθνικό Δρυμό στην περιοχή Μαρμαρίς, απέναντι από τη Ρόδο.
Την
Παρασκευή, νωρίς το πρωί αναχωρήσαμε οδικώς για την Σμύρνη όπου μας δέχτηκε στο σχολείο που είναι Διευθυντής, φίλος καθηγητής από παλαιότερο erasmus. Ο οποίος μας «δάνεισε» δύο καθηγήτριες του Σχολείου και τρεις μαθητές για να μας ξεναγήσουν στην πόλη. Αργότερα ο Διευθυντής μαζί με έναν καθηγητή μας μετέφεραν στο αεροδρόμιο, όταν έφτασε η ώρα της πτήσης μας για Κωνσταντινούπολη. Η όλη εμπειρία μας στη Σμύρνη υπήρξε μια μεγάλη απόδειξη, πόσο συμβάλλουν τα προγράμματα erasmus στο χτίσιμο δυνατών σχέσεων φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτά.
Στην Κωνσταντινούπολη, στο ξενοδοχείο, φτάσαμε περίπου στις 8 και 30 φάγαμε και ξεκουραστήκαμε. Την άλλη ημέρα, Σάββατο 12/10/2024, θαυμάσαμε τον Κεράτιο κόλπο και το Βόσπορο και είδαμε τα διάφορα αξιοθέατα της πόλης μέσα από το καράβι. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την Αγία Σοφία. Στις 13/10/2024, ημέρα Κυριακή επιστρέψαμε γεμάτοι γνώσεις και εικόνες από όσα είδαμε και από όσους γνωρίσαμε. Οι μαθητές μας συνάντησαν μαθητές άλλων εθνοτήτων και είδαν πως τα κοινά που τους ενώνουν είναι περισσότερα και σημαντικότερα από όσα, πιθανόν, τους χωρίζουν.
Το κείμενο επικεμελήθηκε η Κα Αβραμίδου Πελαγία και
τις εικόνες ο Κος Καβαργύρης Λάζαρος.
Υπάρχει έγγραφη συναίνεση των Κηδεμόνων,
για την ανάρτηση των προσώπων των μαθητών στην ιστοσελίδα μας ...