Erasmus Smyrnh

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μαθητές και καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Βέροιας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τίτλο «LiveandLearnatSchool» «Ζήσε και μάθε στο σχολείο» ταξίδεψαμε στη Σμύρνη και ολοκλήρωσαμε την πρώτη συνάντηση με τους εταίρους μας από την Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία και Λετονία.

Μετά από μια διανυκτέρευση στην Κωνσταντινούπολη όπου επισκεφτήκαμε την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, την Βασιλική Κιστέρνα, την Σκεπαστή και την Αιγυπτιακή Αγορά και απολαύσαμε μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο, συνεχίσαμε αεροπορικώς για την Σμύρνη.

Εκεί μας υποδέχθηκαν φιλόξενα οι Τούρκοι εταίροι μας που είναι και οι συντονιστές του προγράμματος. Κατά την παραμονή μας στην Σμύρνη συνδυάσαμε τις εργασίες του προγράμματος με την περιήγησή μας στα αξιοθέατα της περιοχής, όπως η αρχαία Έφεσος που νομίζεις ότι επιστρέφεις πίσω στον χρόνο και ζεις στην αρχαιότητα.

Επισκεφτήκαμε ακόμη το παραδοσιακό ελληνικό χωριό Κιρκιντζέ, που αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών λόγω της γραφικότητάς και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των σπιτιών του που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στον χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό αυτό περνούσε τις καλοκαιρινές της διακοπές στο σπίτι του θείου της, η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.

Περιδιαβήκαμε επίσης τις πασίγνωστες Σμυρναίικες παραλιακές συνοικίες του Κορδελιού( σημερινό Καρσιγιακά που σημαίνει απέναντι πλευρά), της Πούντας (σημερινό Αλσαντζάκ=κόκκινη σημαία) με τα παλιά ελληνικά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια αλλά συντηρούν την παλιά τους αίγλη και προκαλούν ακόμα τον θαυμασμό, του Κορδονιού και του Κε(αποβάθρα).

Θαυμάσαμε την θέα της πόλης από το Ασανσέρ, ένα κτίριο με το πρώτο ασανσέρ της πόλης στην Εβραϊκή συνοικία και περπατήσαμε μπροστά από το Ρολόι το σήμα κατατεθέν της Σμύρνης.

Με μεγάλη έκπληξη βρεθήκαμε μπροστά στο σπίτι του Γεώργιου Σεφέρη στο παραλιακό χωριό Βουρλά (σημερινό Ουρλά )όπου περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές. Το σπίτι παραμένει ακριβώς όπως ήταν παλιά και τώρα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.

Παράλληλα βέβαια με τις ξεναγήσεις ολοκληρώσαμε το σκοπό του ταξιδιού μας που ήταν να αποφασίσουμε με τους εταίρους μας τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματός μας που φιλοδοξεί όπως είναι και ο τίτλος του να κάνει το σχολείο πιο ελκυστικό για τους μαθητές και την διδασκαλία πιο ευχάριστη και απολαυστική. Γι αυτό στις επόμενες συναντήσεις μας θα συνεργαστούν αντίστοιχα καθηγητές μαθηματικών, φυσικής και αγγλικής γλώσσας για να παρουσιάσουν τρόπους διδασκαλίας και δραστηριότητες που καθιστούν το μάθημα στην τάξη πιο ευχάριστο με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και τη συνεργασία μεταξύ τους.

Έτσι στην επόμενη συνάντησή μας που θα γίνει στη Λετονία καθηγητές μαθηματικών από όλες τις χώρες των εταίρων του προγράμματος θα συνεργαστούν για να γίνουν τα μαθηματικά πιο ελκυστικά στους μαθητές. Και έπεται συνέχεια.