Clock Allagh wras Oktwvrios

Μια ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 25/10/2015, ώστε να δείχνουν 3:00, για να υποδεχθούμε τη χειμερινή ώρα, όπως γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Θερινή Ώρα

Η θερινή ώρα (αγγλικά: Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ενδεικτικές προσεχείς θερινές αλλαγές ώρας:

  • 2016 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 27 Μαρτίου
  • 2017 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 26 Μαρτίου
  • 2018 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 25 Μαρτίου

 Χειμερινή Ώρα

Στο τέλος εφαρμογής της θερινής ώρας (φθινόπωρο), τα ρολόγια διορθώνονται μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν την πραγματική ώρα.

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Ενδεικτικές προσεχείς χειμερινές αλλαγές ώρας:

  • 2015 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 25 Οκτωβρίου
  • 2016 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου
  • 2017 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου
  • 2018 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 28 Οκτωβρίου

Στην Ελλάδα με βάση τη ζώνη ώρας που βρίσκεται η Χώρα, +2 ώρες της ώρας Γκρίνουιτς, η αλλαγή πραγματοποιείται την 03.00 ώρα την άνοιξη και την 04.00 το Φθινόπωρο κάθε χρόνο.

Greenwich

Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς

Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς λειτουργεί από το 1998 ως μουσείο. Ιδρύθηκε το 1675 από τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Β΄, λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Λονδίνου. Κτίσθηκε πάνω σε ένα λόφο στη ομώνυμη συνοικία Γκρίνουιτς του Λονδίνου, πάνω από τον ποταμό Τάμεση από την οποία πήρε και το όνομά του.

 

Τέλος στην ώρα Γκρίνουιτς;

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει να μετράνε τον χρόνο με σημείο αναφοράς την ώρα Γκρίνουιτς ή GMT (Greenwich Mean Time), δηλαδή την "ώρα μηδέν" του πρώτου μεσημβρινού της Γης, η νοητή γραμμή του οποίου περνάει από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, στα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας. Η ώρα έγινε το παγκόσμιο "στάνταρντ" μετά από διεθνή συμφωνία στην Ουάσιγκτον το 1884, παρά τις τότε αντιρρήσεις της Γαλλίας, που έκανε προπαγάνδα υπέρ του "δικού της" χρόνου, με τον μεσημβρινό "μηδέν" να περνάει από -πού αλλού;- το Παρίσι.

Στην πορεία όμως, το 1972, η ώρα GMT αντικαταστάθηκε από την ώρα UTC (Universal Coordinated Time), δηλαδή από τον λεγόμενο "Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο", που βασίζεται στον μέσο όρο από τις μετρήσεις περίπου 400 ατομικών ρολογιών σε διάφορα εργαστήρια στον κόσμο. Τα ατομικά ρολόγια είναι πολύ πιο ακριβή, επειδή μετρούν την ώρα με βάση τη ραδιενεργή αποσύνθεση (διάσπαση) των σωματιδίων ενός ατόμου.