Σχολικό πρόγραμμα:
Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου (EPAS), 2021 - 2022

EuropeanParliamentAmbassodorSchools, 2021-2022

 5

Το 3ο ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ): «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS), 2021 -2022».


Σκοπός του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη και η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το ΕK, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, μέσω του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες μαθητές - και καθηγητές - ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν δράσεις που βελτιώνουν τη γνώση τους σχετικά με τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, τιμήσαμε την Ημέρα της Γυναίκας και την Ημέρα της Ευρώπης με μια σειρά από δραστηριότητες.

Πρώτα έγινε μια σειρά από παρουσιάσεις για την ιστορία, πορεία και λειτουργία των θεσμών της Ε.Ε. και κάποιων θεμάτων τα οποία αφορούσαν το παρόν και το μέλλον της ΕΕ, τα οποία λειτούργησαν ως μοχλός συζήτησης ανάμεσα στους μαθητές.

Κατόπιν ακολούθησαν ομιλίες και παρουσιάσεις από κυρίες που έχουν διακριθεί ιδιαίτερα στον χώρο τους και μιλήσανε για την πορεία τους, την θέση της Γυναίκας στον 21ο αιώνα, τη γυναίκα στην Ε.Ε. Μία εξ’ αυτών, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα ΣυρμούλαΤζήμα, μας τίμησε με την παρουσία της δίνοντας το στίγμα της ημέρας και ενημερώνοντας για τις αντίστοιχες δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας.

Ακολούθησε μια μικρογραφία των βραβείων LUX και μια ταινία με θέμα σχετικό με την εκδήλωση. Για να κεντρηθεί περισσότερο το ενδιαφέρον των μαθητών, υπήρξαν εμβόλιμοι δυο διαγωνισμοί.

  • ένα κουίζ στο Kahoot με ερωτήσεις βασισμένες στις παρουσιάσεις που είχαν προηγηθεί, με νικήτρια μαθήτρια της Γ’ Λυκείου.
  • Ο δεύτερος διαγωνισμός LUXάκι, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μαθητών καθώς φιλοξένησε 13 συμμετοχές από ομάδες μαθητών της Α’ Λυκείου. Οι συμμετοχές ήταν ταινίες μικρού μήκους. Οι μαθητές του σχολείου είδαν τις συμμετοχές και ψήφισαν αυτήν που τους άρεσε περισσότερο, όπως ακριβώς γίνεται και με τα Ευρωπαϊκά βραβεία LUX όπου το κοινό ψηφίζει την ταινία που προτιμάει.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους του 3ου ΓΕΛ Βεροίας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την εμπόδιση της εξάπλωσης του Covid-19. Οι μαθητές παρακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διαθέτει το σχολείο. Το υλικό ήταν αναρτημένο κατάλληλα στην ηλεκτρονική τάξη (eclass) της κ. Παυλίδου Δέσποινας, η οποία επιμελήθηκε και την εκδήλωση. Οι ομιλήτριες χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα Webex, στο ηλεκτρονικό δωμάτιο της Διευθύντριας, κ. Καρακώστα Αναστασίας. Οι JuniorAmbassadors του σχολείου μας ανέλαβαν τη διαχείριση του προγράμματος στους χώρους του σχολείου. Όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων στήριξαν και πλαισίωσαν την δράση με την παρουσία και την συμμετοχή τους.